5 pārgājienu iesācēju kļūdas un kā no tām izvairīties

Arī mēs, Ceļotāja komanda, kādreiz bijām iesācēji un pieļāvām daudzas vai pat visas šeit minētās kļūdas. Visas nepieļāva tikai tie, kam paveicās pārgājienu pasaulē nokļūt ar kādu pieredzējušu mentoru, kas mums pastāstīja - ko nedarīt. 

Šajā rakstā apkopojām 5 izplatītākās kļūdas, lai Tavu pārgājienu karjeras sākumu padarītu patīkamāku!  

1. Iet sagatavotībai neatbilstošā pārgājienā

Neatkarīgi no tā, vai vēlies baudīt dabu, atrast un pārbaudīt sevi vai vienkārši dari to sporta pēc, izvēlies savai sagatavotībai atbilstošu pārgājienu! 

Lai pārgājiens nepārvēršas fiziskās mocībās un uzlabo veselību, nevis kaitē tai, kā arī kļūst par gandarījumu sniedzošu nodarbi, ko vēlēsies atkārtot vēl un vēl, sāc ar mazumiņu!
Sāc ar īsākiem pārgājieniem, kur ne tikai sagatavosies fiziski, bet arī iestaigāsi apavus un iztestēsi citu ekipējumu - zeķes, mugursomu, apģērbu.

2. Tulznas

Pirmā punkta neievērošana visbiežāk rezultējas sāpīgās tulznās.

Šī neraža gadās arī pieredzējušiem gājējiem, jo tulznu veidošanos ietekmē daudzi faktori. Ir daudzi tautas paņēmieni, kā turpināt ceļu ar tulznām, bet nesāpīgāk ir novērst to izveidošanos!

Kvalitatīvas pārgājienu zeķes un ienēsāti apavi ir svarīgākais veiksmīga pārgājiena priekšnosacījums, bet tikai tas vien negarantē, ka tulznas neizveidosies. 
Tikko jūti, ka kaut kur berž, nekavējoties apstājies un novērs problēmu! Uzlīmē speciālo tulznu plāksteri jau PIRMS tulzna ir izveidojusies, samaini zeķes, sasien apavus citādāk - dari visu, kas iespējams, lai novērstu tulznas izveidošanos!

Vairāk par to, cik svarīgas piemērotas pārgājienu zeķes, lasi šeit. Un pirms iegādājies apavus, izlasi šo rakstu. 

3. Sāpīgi, zili vai pat nogājuši kāju nagi

Iemesls - pārāk mazi apavi.

Šī ir viena no kļūdām, kuru atzīstas pieļāvis teju katrs gājējs, kas nāk uz veikalu iegādāties kārtīgus pārgājienu apavus.

Katra ražotāja norādītie izmēri nedaudz atšķiras. Piemēram, Mammut apavi ir 0.7 izmērus mazāki kā vidēji EU izmēra apavi. Tāpēc pie apavu iegādes ielūkojies to ražotāja izmēru ceļvedī, kā arī izmēri pēdas garumu.

Pārgājienu apavā pirksti nedrīkst atdurties pret purngalu. Atkarībā no modeļa un ražotāja, pārgājienu apavs jāņem izmēru līdz pat divus lielāks nekā ikdienas kurpes.

Ejot garus gabalus, kājas piepampst, tāpēc apavs nedrīkst būt pārāk ciešs.

Ļoti svarīgi apavus mērīt ar pārgājienu zeķēm, kuras vilksi pārgājienā, jo tās var atšķirties pēc biezuma, kā arī "nozagt" vismaz pus izmēru.  

4. Pat neliela svara nešana sagādā mocības

Iemesls – neatbilstoša/nepareizi saregulēta mugursoma.

Nepietiek vien ar to, ka esi iegādājies pārgājienu mugursomu. Mugursomas muguras garumam jābūt atbilstošam augumam, somai pareizi saliktai un svars jānes ar gurniem, nevis pleciem.

5. Auksti pat ar siltu guļammaisu

Iemesls – neatbilstošs paklājs.

Iegādājies kārtīgu guļammaisu, paklāji apakšā folijas segu, bet tāpat ir auksti? Kā tad tā? Vietā, kur ķermenis pieskaras aukstai virsmai (zemei, guļamtīklam, aukstam matracim), tiek atdots siltums un guļammaiss vien nespēj to izolēt. Lai gulētu silti, izmanto matracīti, kam norādīta siltumrezistences spēja, ko starptautiski apzīmē ar burtu R. Vairāk par to lasi šeit.

Ja vēl neesi iegādājies guļammaisu, vispirms izlasi šo rakstu

 

Esi pieredzējis gājējs un māki staigāt bez tulznām? Padalies komentāros, kā Tev tas izdodas!

Atpakaļ uz blogu

Atstāt komentāru

Komentāri pirms to publicēšanas tiek pārbaudīti.

Jautājums, atsauksme vai sūdzība? Mums ir svarīgs Jūsu viedoklis!