Paklāju R vērtības ceļvedis

Paklāju R vērtības ceļvedis

Kas ir R vērtība?

R vērtība (rezistences vērtība) ir mērvienība, ko izmanto, lai novērtētu, cik efektīvi paklājs iztur siltuma zudumus. Tas ir vienīgais veids, kā uzzināt, cik labi paklājs neļaus jūsu ķermeņa siltumu izvadīt zemes temperatūras dēļ (kas var būt daudz vēsāka par gaisa temperatūru).

Kas ir ASTM standarts?

Visi paklājiņi, kuriem norādīta ASTM apstiprinājuma zīme, testēti atbilstoši jaunākajam 2020.gadā ieviestajam vispasaules standartam. Standarts ieviests, lai pircējam atvieglotu paklājiņu salīdzināšanas iespējas, tādējādi samazinot risku, ka tiks iegādāts paklājiņš, kas neatbilst gaidāmajam siltumizolācijas efektam. 

Vai visi ražotāji testē paklājiņus atbilstoši ASTM standartam? 

Nē, paklāju ražošana netiek regulēta likuma izpratnē un atbilstība ASTM standartam ir katra ražotāja godprātīga izvēle, tāpēc (teorētiski un arī praktiski), ražotājs uz sava paklāja var norādīt tādu R vērtību, kādu viņš uzskata par atbilstošu. Lieki teikt, ka bieži vien vērtības tiek pārspīlētas. 

Tomēr visi vadošie paklāju ražotāji, piemēram, Thermarest, Sea to Summit un citi ražotāji, kam rūp klientu labsajūta, testē paklājus atbilstoši šim standartam, lai nodrošinātu augstāko kvalitāti saviem kientiem. 

Kādas R vērtības paklāju izvēlēties kurai sezonai? 

Uz Thermarest paklājiņiem norādītie sezonu diapazoni ir orientēti 4 sezonu mērenās klimata joslas ietvaros jūras līmenī. Taču gadalaiki visur atšķiras, turklāt, dažkārt arī vasarā mēdz uznākt salnas un augstos kalnos ir sasalusi zeme, tāpēc paklājiņu iesakām izvēlēties pēc ASTM standartu vadlīnijām:

R vērtība

*Shēmas tulkojums apakšā.

IZVĒLIETIES AUGSTĀKU R VĒRTĪBU, JA:

Izmantojiet iepriekš minēto R vērtības ceļvedi, lai izvēlētos vislabāko atbilstību saviem miega apstākļiem, pie tam ņemiet vērā tālāk minētos faktorus. Ja kāds no tiem attiecas uz jums, kompensējiet, izvēloties augstākas R vērtības paklājiņu. 

  • Jūs zināt, ka zemes temperatūra ir daudz zemāka par gaisa temperatūru
  • Jūs esat sieviete (lielākā daļa sieviešu ir salīgākas par vīriešiem)
  • Jūs esat salīgs gulētājs un ikdienā guļat zem biezākas segas
  • Vietā, kur plānojat apmesties, mēdz būt spēcīgs, auksts vējš (piemēram, kalnos)

Vai siltā laikā ar augstas R vērtības paklāju būs par karstu, jo tas silda?

Augstākas R vērtības paklājs karstā naktī var neļaut jums atdzist tik efektīvi kā paklājs ar zemāku R vērtību (ja zeme ir vēsāka par gaisu). Bet tas darbojas arī otrādi — ja zemes temperatūra ir siltāka par gaisa temperatūru, gulēt būs vēsāk.

Pats par sevi paklājs nesilda - tas darbojas kā barjera starp gulētāju un zemi, kas neļauj ķermeņa temperatūras saražoto siltumu atdot zemei. 

Tātad izdevīgāk izvēlēties pēc iespējas augstākas R vērtības paklāju? 

Temperatūras ziņā paklājam ar augstāku R vērtību vienmēr būs daudzveidīgāka lietošana nekā matracītim ar zemāku R vērtību. Bet, jo lielāka R vērtība, jo lielāks matracīša svars un apjoms.

Ja ejat pārgājienos tikai siltā laikā un nekad neguļat kalnos, tad nav vajadzības ņemt augstas R vērtības paklājiņu. Ja tomēr kādreiz sadomāsiet nakšņot aukstākā laikā vai kalnos, tad papildiniet gulēšanas sistēmu ar vēl vienu paklājiņu, piemēram, piepūšamajam paklājiet apakšā izrullējamo.

Turpretīm, ja baidāties nosalt un arī vasarā guļat zem biezas segas, drošāk  izvēlēties paklājiņu ar augstāku R vērtību. 

*ASTM standartu shēmas tulkojums: 

SILTI. Silts gaiss un zeme.

Ieteicamā R vērtība: 0.5 - 1

Ieteicamā R vērtība salīgajiem un sievietēm: 0.5 - 2

VĒSI. Vēsa gaisa temperatūra no rītiem un naktīs. Iespējamas vieglas salnas. 

Ieteicamā R vērtība: 1 - 2.5

Ieteicamā R vērtība salīgajiem un sievietēm: 2 - 3.5

AUKSTI. Aukstas temperatūras no rītiem un naktīs. Iespējamas spēcīgas salnas.

Ieteicamā R vērtība: 2.5 - 3.5

Ieteicamā R vērtība salīgajiem un sievietēm: 3.5 - 4.5 un augstāk.

EKSTRĒMI. Pa dienu un naktī gaisa temperatūra zem 0 grādiem pēc Celsija skalas. Auksta vai sasalusi zeme. 

Ieteicamā R vērtība: 3.5 - 4.5  un vairāk

Ieteicamā R vērtība salīgajiem un sievietēm: 4.5 un augstāk.

Atpakaļ uz blogu

Atstāt komentāru

Komentāri pirms to publicēšanas tiek pārbaudīti.

Jautājums, atsauksme vai sūdzība? Mums ir svarīgs Jūsu viedoklis!