DWR. Kas tas ir un kāpēc par to jāzin katram āra dzīves entuziastam.

DWR. Kas tas ir un kāpēc par to jāzin katram āra dzīves entuziastam.

DWR ūdensatgrūdošās apstrādes nozīme un priekšrocības

Pārgājienu, alpīnisma, kalnu piedzīvojumu un citu brīvā dabā veicamu aktivitāšu laikā aizsardzība no laikapstākļiem ir viena no prioritātēm, lai ārā pavadītās stundas būtu drošas un priekpilnas, nevis mokošas un pat bīstamas. Neatkarīgi no tā, vai kāpjat kalnā, dodaties pārgājienā vai vienkārši pārvietojaties pa pilsētu savās ikdienas gaitās, komforta un drošības atslēga bieži vien slēpjas Jūsu apģērba un apavu spējā sagalabāt Jūs sausu un siltu.

DWR (no angļu val. Durable Water Repellent jeb Izturīgs ūdens atgrūdošs) ir neaizstājama, bet bieži vien nesaprasta mūsdienu ūdensnecaurlaidīgā apģērba, apavu un aprīkojuma tehnoloģija!

Lai kliedētu mītus, izglītotu un, cerams, uzlabotu pie mums iegādāta ekipējuma lietošanas pieredzi, iepazīstināsim Jūs ar ūdensnecaurlaidības un ūdensatgrūšanas svarīgākajiem pamatprincipiem.  

Šajā rakstā uzzināsiet, kas ir DWR, kāpēc tas ir būtisks ūdensizturības nodrošināšanā un kas jādara, lai pārgājienu apģērbs un ekipējums paliktu ūdensizturīgs arī pēc ilgstošas lietošanas. Izpētīsim DWR apstrādes priekšrocības un īpašības, kā arī pieskarsimies šo procedūru ilgtspējas aspektiem, uzsverot vadošo zīmolu centienus novērst kaitīgu ķīmisku vielu ietekmi uz vidi un cilvēkiem.

Kas ir izturīgs ūdens atgrūdošs pārklājums (DWR treatment)?

Āra dzīves mīļotāji zina, cik svarīgi ir būt sausam un justies komfortabli neatkarīgi no aktivitātes un laikapstākļiem. Šī nepieciešamība ir veicinājusi dažādu hidroizolācijas tehnoloģiju attīstību, un izturīgas ūdens atgrūdošas (DWR) apstrāde izceļas kā ievērojams sasniegums šajā jomā.

DWR ir pārklājums, kas tiek uzklāts uz audumiem, lai padarītu tos ūdensatgrūdošus. Šī apstrāde neļauj ūdenim iesūkties materiālā, izraisot ūdens molekulu sablīvēšanos un noripošanu no virsmas.

ūdens-piles-noripo-no-auduma

Galvenās DWR apstrādes priekšrocības

Uzlabota ūdensizturība 

DWR apstrāde neļauj audumam piesūkties ar ūdeni. Tas ir svarīgi, lai paildzinātu izstrādājumu ūdensizturības ilgumu, kā arī uzlabotu komfortu, novēršot materiālu izmirkšanu, kas padara tos smagus, aukstus, nepatīkamus pieskārieniem, kā arī būtiski ierobežo vai pilnībā izslēdz to siltumizolācijas spēju.

Izturība un kalpošanas paildzināšana 

Materiāli, kas apstrādāti ar DWR, parasti ir izturīgāki un labāk iztur skarbos laikapstākļus, padarot tos ideāli piemērotus āra apģērbiem, apaviem un ekipējumam.

Netīrumu atgrūšana 

Ar DWR apstrādāti materiāli mazāk smērējas, jo neļauj netīrumiem iekļūt auduma šķiedrās.

Ja esat nēsājis ar DWR apstrādātus apavus, tad Jums noteikti ir gadījies pieredzēt situāciju, ka pēc slapja pārgājiena dubļaini apavi brīnumainā kārtā pēc izžūšanas nepavisam neliekas tik netīri. Tas tāpēc, ka dubļi no DWR apstrādes vienkārši nobirst!

pārgājiens-slapjā-laikā-goretex-zābaki

Vieglāka tīrīšana 

Tā kā DWR nodrošina neredzamu aizsargslāni uz materiāla, tad stipri netīrus, dubļainus, ar sāli aplipušus apavus var vienkārši noskalot ar ūdeni bez mazgāšanas līdzekļu lietošanas un berzēšanas, tādējādi saglabājot tos vienmēr tīrus, novēršot materiālu degradāciju un paildzinot izstrādājumu kalpošanas laiku.

Kāds sakars ūdensnecaurlaidīgām membrānām ar DWR

Izpratne par saikni starp ūdensnecaurlaidīgām membrānām un DWR apstrādi ir ļoti svarīga, lai spētu maksimāli efektīvi un ilgstoši nēsāt savu dārgo, tehnoloģijām bagāto lietusjaku un Goretex pārgājienu zābakus, kā arī lai izvairītos no vilšanās, kas var rasties, ja šī saikne nav izprasta.

Ja kādreiz nācies kāpt kalnā lietū ar lietusplēvi, tad noteikti ir pazīstama situācija, ka no sviedriem paliekat slapjš no iekšpuses, jo plēve neelpo un nelaiž ārā mitrumu, tādējādi veidojot siltumnīcas efektu, kas vēl vairāk paaugstina ķermeņa temperatūru, līdz ar to svīšanu un radot vēl vairāk sviedru un mitruma.

Ūdensnecaurlaidīgās membrānas, kas atrodamas tādās tehnoloģijās kā Gore-Tex, Mammut DryTechnology un Patagonia H2No, ir izstrādātas, lai novērstu ūdens iekļūšanu caur audumu, vienlaikus ļaujot uz āru iztvaikot mitrumam (sviedriem), tādējādi nodrošinot gan ūdensnecaurlaidību, gan elpojamību. Tātad membrāna ir galvenā aizsardzība pret ūdens iekļūšanu.

Taču DWR loma šajā sistēmā ir vienlīdz svarīga. Kamēr ūdensnecaurlaidīgā membrāna neļauj ūdenim iekļūt auduma iekšienē, DWR apstrāde uz ārējā auduma slāņa neļauj audumam absorbēt ūdeni un kļūt smagam un mitram. Membrānas auduma izmirkšana var ievērojami samazināt tā elpojamību. Ja ārējais audums ir piesātināts ar ūdeni, mitruma tvaiki no iekšpuses (sviedri) nevar tik efektīvi iztvaikot, radot mitrumu jakas iekšpusē - līdzīgi kā iepriekš minētajā piemērā ar lietus plēvi.

Ar DWR neapstrādātas membrānas jakas iekšiene paliek mitra, radot sajūtu, ka jaka zaudējusi ūdensizturības spēju, bet patiesībā tie ir sviedri, kas nespēj iztvaikot, jo audums ir samircis.

Tāpēc, ja Jums ir membrānjaka, kas it kā “netur ūdeni”, tad nedusmojieties uz ražotāju, bet pamēģiniet apstrādāt jaku ar DWR, piemēram Toko Textile Proof.

Ir svarīgi atzīmēt, ka DWR efektivitātes zudums nenozīmē, ka apģērbs ir zaudējis ūdensnecaurlaidību. Membrāna turpina bloķēt ūdens iekļūšanu. Tomēr bez efektīvas DWR apstrādes tiek apdraudēta apģērba elpojamība, kas veicina ķermeņa izdalītā mitruma uzkrāšanos.

DWR ilgmūžība, kopšana un uzturēšana

Lieki teikt, ka membrānaudumu ražošanas tehnoloģijas ir sarežģītas un to funkciju saglabāšana nebeidzas ar to izlaišanu no rūpnīcas, tāpēc nepieciešama izpratne par to pareizu kopšanu un funkciju saglabāšanu.

DWR apstrāde ir būtiska sastāvdaļa, lai pagarinātu āra apģērbu un piederumu kalpošanas laiku un uzlabotu veiktspēju. Tomēr ir svarīgi saprast, cik ilgi DWR apstrāde turas uz materiāliem, kā tā var nolietoties, kā arī pareizās mazgāšanas un atkārtotas apstrādes metodes.

DWR apstrādes kalpošanas laiks

DWR apstrādes kalpošanas laiku ietekmē vairāki faktori, tostarp apstrādes kvalitāte, izstrādājuma lietošanas biežums un intensitāte, kā arī tas, cik pareizi izstrādājums tiek kopts.

Parasti DWR apstrāde uz tādiem izstrādājumiem kā lietus jakas un Gore-Tex pārgājienu zābaki var ilgt no dažiem mēnešiem līdz pāris gadiem. Tomēr regulāra lietošana skarbos apstākļos var paātrināt nolietošanās procesu.

! It īpaši jāuzmanās, ja apavi tiek pakļauti sāls iedarbībai. Sāls destruktīvi iedarbojas uz DWR, tāpēc pēc pastaigas pa pilsētu ziemā, kad ietves tiek intensīvi kaisītas ar sāli, apavus ieteicams noskalot ikreiz atnākot mājās, kā arī regulāri atjaunot DWR apstrādi. Sintētikas un nubuka ādas apaviem visērtāk to izdarīt ar izsmidzināmiem līdzekļiem, bet gludās ādas apavi būs pateicīgi par uzsmērējamajiem vaskiem vai balzamiem, piemēram, Toko Leather Balm vai Toko vasks ādai.

Kā DWR nolietojas

DWR apstrāde nolietojas galvenokārt berzes (piemēram, DWR noberžas lietus jakas plecu zonā, kas ir saskarē ar mugursomas lencēm), netīrumu, eļļu un mazgāšanas līdzekļu iedarbības dēļ. Laika gaitā tas var novest pie tā, ka audums nevis atgrūž ūdeni, bet tieši otrādi – absorbē! Šo fenomenu dēvē par “wetting out” (lv: izmirkšanu).

vīrietis-ar-mugursomu-lietusjakā

Mazgāšanas un atkārtotas lietošanas instrukcijas

Mazgāšana: lai saglabātu DWR apstrādes efektivitāti, ir ļoti svarīgi pareizi tīrīt vai mazgāt ekipējumu. Izmantojiet speciāli membrānām vai citam ekipējuma paredzētu mazgāšanas līdzekli bez enzīmiem, traipu noņēmējiem, balinātājiem un citām agresīvām vielām un nelietojiet veļas mīkstinātājus, jo tie var aizsprostot membrānas poras.

Mazgājiet izstradājumu saskaņā ar ražotāja norādījumiem - parasti delikātajā ciklā, ne vairāk kā 40 grādu ūdens temperatūrā. Membrānaudumu mazgāšanai minimizējiet centrifūgas apgriezienus un nežāvējiet izstrādājumu uz karstuma avotiem, piemēram, radiatoriem. Apavus mazgājiet ar rokām, nevis veļasmašīnā.

 

Atkārtota DWR uzklāšana

Pirms katra pārgājiena vai došanās kalnos, pārliecinieties, vai lietus jaka, apavi, guļammaiss, telts, mugursoma un cits ekipējums joporjām atgrūž ūdeni. Lai to izdarītu, uzšļakstiet uz izstrādājuma nedaudz ūdeni, lai pārliecinātos, vai pilieni no materiāla notek vai tieši pretēji – iesūcas audumā. Ja audums samirkst, ir pienācis laiks atkārtoti aktivizēt DWR vai veikt jaunu DWR apstrādi.

Salīdzinoši jaunu tekstila izstrādājumu DWR apstrādi iespējams atkārtoti aktivizēt, ieliekot to (sausu) veļas žāvētājā uz maigāko režīmu. Ja pēc šīs procedūras ūdens joprojām iesūcas audumā, tad ir pienācis laiks uzklāt jaunu DWR slāni.

Apģērbam un tekstilam ir pieejami vairāki produkti, tostarp mazgāšanas laikā veļas mīkstinātāja nodalījumā lejami līdzekļi, kā piemēram Toko Wash In Proof, kā arī izsmidzināmi līdzekļi: Toko Textile Proof un Toko Softshell Proof.

Apaviem izmantojiet Toko Shoe Proof&Care, bet teltij, mugursomai, bahilām un citam ekipējumam – Toko Tent&Pack Proof.

DWR apstrāde jāuzklāj uz tīra un sausa materiāla, tāpēc izpildiet uz izstrādājuma sniegtos mazgāšanas norādījumus. 

Regulāra apkope un pareiza uzglabāšana

Regulāra, pareiza apkope var ievērojami pagarināt DWR apstrādes kalpošanas laiku. Ja ekipējums kļuvis netīrs, nomazgājiet to un pirms uzglabāšanas kārtīgi izžāvējiet, lai nepieļautu pelējuma un baktēriju savairošanos.

Telti un guļammaisu izņemiet no kompresijas maisiņa, kārtīgi izžāvējiet un glabājiet nesaspiestu elpojošā maisiņā, piemēram, Mammut Storage sack (vairāk par pareizu telšu kopšanu lasiet šeit: 3 lietas, kas jāzin, lai nesabojātu telti).

Apavus notīriet ar maigu birsti un remdenu ūdeni, izņemiet pēdiņas, ielieciet iekšā avīzes vai salvetes, lai novērstu saraušanos un nekādā gadījumā nežāvējiet uz radiatoriem, jo karstuma ietekmē tie var sarauties.

toko-ūdensatgrūšanas-līdzekļi-dwr

DWR apstrādes ietekme uz vidi

Lai gan DWR apstrāde sniedz ievērojamas priekšrocības, pieaug bažas par to ietekmi uz vidi. Tradicionālās DWR apstrādes metodes bieži satur perfluorogļūdeņražus (PFC), kas ir kaitīgi gan cilvēkiem, gan videi. Tāpēc atbildīgi zīmoli pāriet uz tādiem DWR, kas nesatur PFC.

Vadošie zīmoli un to ilgtspējīgā prakse

Toko

Toko, kas ir pazīstams ar savu videi draudzīgo pieeju, piedāvā DWR apstrādi bez PFC, koncentrējoties uz ilgtspēju un neapdraudot veiktspēju.

Mammut

Šis zīmols ir apņēmies pakāpeniski atteikties no PFC saviem produktiem, piedāvājot augstas kvalitātes, videi draudzīgu āra aprīkojumu.

Sea To Summit

Sea to Summit ir slaveni ar savu novatorisko āra aprīkojumu un tagad savās produktu līnijās iekļauj PFC nesaturošu DWR.

Patagonia

Patagonia, kas ir pionieris ilgtspējīgu āra apģērbu ražošanā, uzsver drošu, ilgstpējīgu DWR līdzekļu izmantošanu.

Fjällräven

Fjallraven ir izstrādājuši paši savas DWR apstrādes metodes, kas nesatur PFC, demonstrējot savu apņemšanos ievērot ilgtspēju un atbildīgu attieksmi par vidi.

Secinājums

Regulāra DWR atjaunošana ne tikai paildzina izstrādājumu ūdensizturību un nodrošina ūdensnecaurlaidīgo membrānu efektīvu darbību, bet arī kopj un aizsargā materiālus, novērš to smērēšanos, atvieglo kopšanu un pagarina kalpošanas laiku, kā arī uzlabo lietotāja komfortu un drošību. Mūsdienīgi DWR līdzekļi nesatur videi un cilvēkiem kaitīgas vielas. 

Ceram, šis raksts bija Jums noderīgs! Ja kāds jautājums palika neatbildēts, droši jautājiet to komentāros! Priecāsimies, ja komentārā dalīsieties ar savu pieredzi (gan pozitīvu, gan negatīvu), lai izglītotu arī citus ceļotājus.  

Atpakaļ uz blogu

Atstāt komentāru

Komentāri pirms to publicēšanas tiek pārbaudīti.

Jautājums, atsauksme vai sūdzība? Mums ir svarīgs Jūsu viedoklis!