3 lietas, kas jāzin, lai nesabojātu telti.

Kā pareizi uzglabāt un kopt telti, lai to nesabojātu? 

Mūsdienās telšu klāsts ir milzīgs, tās pieejamas dažādās svara, izmēra un cenu kategorijās. Ja nopērkam dārgu pārgājienu telti, sagaidām, ka tā kalpos ilgi un nepievils lietus vai vēja laikā. Tomēr jāņem vērā, ka pat kvalitatīvu telti iespējams ļoti ātri sabojāt, ja to nepareizi uzglabā, lieto vai pat mazgā.

1. Nekad neiepakot un neuzglabāt telti, ja tā ir mitra, slapja vai netīra.

Mitras telts uzglabāšana siltā laikā pat tikai 24 stundas var izraisīt pelējuma veidošanos.

Pelējums bojā telti, rada smaku un noved pie ūdensnecaurlaidīgā pārklājuma noārdīšanās.

Ilgstoša pakļaušana mitrumam izraisa arī hidrolīzi, kas padara materiālu mīkstu, lipīgu un izraisa ūdensnecaurlaidīgā slāņa sabrukumu. 

Ja pārgājiena laikā telti nav iespējams uzreiz izžāvēt, izdariet to pie pirmās iespējas. Ja jāpako slapja telts, labāk stipriniet to somas ārpusē, nevis ūdensizturīgā iepakojumā.

Pēc katra pārgājiena kārtīgi izžāvēt.

Pat tad, ja pēc lietošanas šķiet, ka telts ir sausa, pirms uzglabāšanas vienmēr vislabāk ir pārliecināties, ka telts ir pilnībā izžuvusi. Pēc atgriešanās no pārgājiena telts obligāti jāizpako no kompresijas iepakojuma, brīvi jāizklāj sausā vietā un jāļauj tai pāris dienas kārtīgi izžūt. Periodiski jāapgriež puses, lai pārliecinātos, ka viss ir sauss. Pat, ja pārgājiena laikā nav bijis lietus, teltī var uzkrāties mitrums no kondensāta.

Atcerieties, ka pelējuma sporas vairojas slikti vēdinātās, siltās un mitrās vietās, tāpēc uzglabājiet telti nesaspiestu, elpojošā kokvilnas vai tīkla iepakojumā, piemēram, vecā spilvendrānā. 

Neuzglabājiet telti oriģinālajā iepakojumā, jo tie parasti ir mitrumizturīgi un neelpo. Uzglabājiet sausā un vēsā vietā, prom no tiešiem saules stariem.

2. Nemazgāt

Telts mazgāšana nav nepieciešama, ja vien tā nesmako vai nav ļoti dubļaina.

Mūsdienu teltīm pēc izžūšanas dubļi no telts virsmas vienkārši nobirst bez lielas piepūles. Tas pateicoties īpašai apstrādei. Apstrādes mēdz būt dažādas (izturīgākas un ne tik), bet to darbības princips ir līdzīgs - tās atgrūž ūdeni un netīrumus. 

Lai paildzinātu telts kalpošanas laiku un uzlabotu tās ūdens un netīrumu atgrūšanas spējas, telti var atkārtoti apstrādāt ar speciālo līdzekli, piemēram, Toko Tent Proof.

Ja telts ir ļoti dubļaina, izmantojiet dārza šļūtenes vai dušas spiedienu, lai tos noskalotu.

Lai veiktu traipu tīrīšanu, uzslieniet telti un mazgājiet ar siltu ūdeni, sūkli un ziepēm. Neizmantojiet traipu tīrītājus, trauku mazgāšanas līdzekli, veļas mazgāšanas līdzekli, balinātājus vai mērcēšanas līdzekļus. Labi noskalojiet. Izžāvējiet telti uzslietu vai brīvi izkarinātu.

Nekad netīriet telti ķīmiski un nemazgājiet veļasmašīnā. Jebkura no šīm metodēm var noņemt visus ūdensizturīgos pārklājumus no telts.

3. Neatstāt ilgstoši uzceltu

Uzsliet telti pagalmā un atstāt uz vasaru ir drošākais veids, kā sabojāt telti.

Ja vien ražotājs nav konkrēti norādījis, ka teltij ir UV aizsardzība, kā piemēram Coleman kempinga teltīm, telti nevajadzētu ilgi atstāt uzslietu.

Vieglās pārgājienu teltis ir paredzētas kustībai - pa dienu nest mugursomā, vakarā uzsliet un no rīta atkal likt mugursomā un doties tālāk. 

Ilgstoša UV starojuma ietekmē telts materiāli priekšlaicīgi degradējas. Sāk lobīties auduma slāņi, telts sāk laist ūdeni un tā var saplīst pat pie neliela slodzes. 

Cerams, šis raksts bija noderīgs! Lai labi kalpo! 

Atpakaļ uz blogu

Atstāt komentāru

Komentāri pirms to publicēšanas tiek pārbaudīti.

Jautājums, atsauksme vai sūdzība? Mums ir svarīgs Jūsu viedoklis!