girl standing on a rock cliff edge

Vēlies kāpt klintīs? Ar ko sākt?

Klinšu kāpšana ir ne tikai aizraujoša un interesanta, bet arī attīsta lokanību un visas ķermeņa muskuļu grupas!
Ir dažādi klinšu kāpšanas veidi un, pretēji populāriem mītiem, nav nepieciešams piedzimt par klinšu kāpēju, lai apgūtu šo aizraujošo sporta veidu! To var sākt darīt jebkurā vecumā, ja vien veselība ļauj!
1. Bolderings zālē. Lai saprastu, kā jūties vertikālajā pasaulē un kā kontrolēt savu ķermeni, dodies uz bolderinga zāli, kur sienas augstums parasti nepārsniedz 4 metru augstumu un uz grīdas izvietoti mīksti matrači, uz kuriem krist. Nepieciešamais ekipējums: klinšu kurpes, magnēzijs.
2. Kāpšana zālē ar virvi.
Ja vēlies kāpt ar virvi un iemācīties rīkoties ar drošības ekipējumu, dodies uz treniņu ar kāpšanas instruktoru.
Kāpšana ar augšējo drošināšanu (top rope). Virve iestiprināta augšā un Tu vari koncentrēties tikai uz kāpšanu. Pieturoties pie drošības prasībām un sekojot veselajam saprātam, kritiena gadījumā savainošanās iespēja ir praktiski izslēgta.
Ekipējums: klinšu kurpes, magnēzijs, iekare, karabīne, drošināšanas ierīce, kāpšanas partneris.
Kad jutīsies pārliecināts kāpjot ar augšējo drošināšanu, vari pāriet nākamajā līmenī - kāpšana ar apakašējo drošināšanu (lead climbing).
3. Kāpšana ar apakšējo drošināšanu (lead climbing) zālē. Šo gan būtu jāmācās pieredzējušu treneru vadībā, jo ir daudz nianšu, kas jāapgūst, lai kāptu droši.
Ekipējums: klinšu kurpes, iekare, ķivere, magnēzijs, dinamiskā virve* (9.5 - 11 mm), atsaites, lielā karabīne, drošināšanas ierīce.
Un visbeidzot- īstās klintis!
4. Kāpšana aprīkotos klinšu maršrutos (sports climbing). Šis ir viens no pieejamākajiem un interesantākajiem veidiem, kā iepazīties ar īstām klintīm. Klintīs iestrādāti metāla āķi, kur iestiprināt virvi. Eiropā (sevišķi Itālijā un Francijā) klinšu kāpšana ir diezgan izplatīta, informācija par kāpšanas sektoriem plaši pieejama un maršruti pārsvarā droši. Ir pieejamas gan klinšu kāpšanas aplikācijas, gan grāmatas ar maršrutu aprakstiem. Parasti maršruti variē no 15 līdz 35 un citviet pat līdz 40 metru augstumam.
Ekipējums: klinšu kurpes, iekare, ķivere, magnēzijs, virve (vismaz 50 līdz 70 metri), atsaites vismaz 12-14 gab., drošināšanas ierīce, 2 cilpas, 3 - 4 karabīnes.
5. Daudzposmu sporta maršruti (multipitch sports climbing), kuri sasniedz vairākus simtus metru augstumu.
Nepieciešamas padziļinātas iemaņas un zināšanas drošināšanā, kuras būtu jāapgūst pieredzējuša trenera vadībā.
6. Tradicionālā klinšu kāpšana (trad climbing) jeb kāpšana neaprīkotos klinšu maršrutos.
Ja vēlies pilnīgu brīvību un kāpt klintī, kas nav aprīkota ar aizsardzības punktiem, tad šeit jau būs nepieciešamas padziļinātas zināšanas gan par klinšu maršrutu izvērtēšanu, gan ekipējumu un tā drošu pielietošanu, gan arī plašāks ekipējuma klāsts un pārliecinošas tā izmantošanas iemaņas.
Tiekamies uz sienas!

Atpakaļ uz blogu

Atstāt komentāru

Komentāri pirms to publicēšanas tiek pārbaudīti.

Jautājums, atsauksme vai sūdzība? Mums ir svarīgs Jūsu viedoklis!