Liofilizēts vai dehidrēts ēdiens pārgājieniem - Kāda atšķirība?
Dodoties pārgājienos, ceļojumos vai sagatavojoties ārkārtas situācijām, ēdiens nav tikai veids, kā remdēt izsalkumu. Ēdiena kvalitāte tiešā veidā ietekmē Tavu pašsajūtu un enerģijas līmeni, tāpēc spēj būt izšķiroša, kad ir runa par spēju veiksmīgi uzkāpt kalnā vai pat izdzīvot smagos apstākļos.
Ēdiena sagatavošanas un uzglabāšanas metode būtiski ietekmē tā svaru, ērtumu, uzturvērtību un garšu. Šajā rakstā salīdzināsim populārākās pārtikas sagatavošanas metodes pārgājieniem, ceļojumiem un ārkārtas situācijām.
1. Liofilizēts/sublimēts ēdiens
Kā pagatavo liofilizētu/sublimētu ēdienu
Ēdiens tiek strauji sasaldēts, pēc tam vakuumā no tā izvada ūdeni sublimācijas procesā (ūdens ledus formā pāriet tieši tvaikā).
Liofilizācija ir modernākā pārgājienu ēdiena pagatavošanas metode, jo vislabāk saglabā, ēdiena garšu, uzturvērtību un nodrošina vislielāko svara samazinājumu.
Priekšrocības:
-
Ļoti viegls (līdz pat 90% vieglāks par sākotnējo svaru)
-
Lieliski saglabā garšu, tekstūru un uzturvielas
-
Ilgs uzglabāšanas laiks (līdz 10 gadiem)
-
Ātra un ērta pagatavošana (pievieno tikai karstu ūdeni)
Trūkumi:
-
Augstas izmaksas, ko rada liels enerģijas patēriņš un laikietilpīgs ražošanas process
-
Nepieciešams karsts ūdens apliešanai
Piemērots: Ilgstošiem pārgājieniem, kalnu ekspedīcijām, ilgtermiņa ārkārtas pārtikas uzkrājumiem.
Liofilizētu ēdienu piemēri:
Liofilizēts ēdiens Good Mood Meals makaroni ar vistu
2. Dehidrēts ēdiens
Kā tiek pagatavots dehidrēts ēdiens
Ēdiens tiek viegli sildīts, lai iztvaikotu mitrumu.
Priekšrocības:
-
Viegls svars
-
Lētāks par liofilizetu ēdienu dēļ mazāka enerģijas patēriņa
-
Plaša ēdienu izvēle
Trūkumi:
-
Zemāka uzturvielu saglabāšana nekā liofilizācijai
-
Stingrāka tekstūra pēc atjaunošanas
-
Nepieciešams karsts ūdens apliešanai
Piemērots: Ekonomiskiem pārgājieniem, ceļojumiem, ārkārtas sagatavēm.
Produktu piemēri:
3. MRE (meals ready to eat) jeb gatavais ēdiens
Kā tiek gatavota MRE pārtika
MRE ēdieni tiek gatavoti un ievietoti speciālos laminētos maisiņos, kas tiek noslēgti un karsēti līdz ~120°C zem spiediena (līdzīgi kā konservu sterilizācija). Šis process iznīcina mikroorganismus nodrošinot 3-5 gadus ilgu glabāšanas laiku. MRE ēdiens tiek iepakots daudzslāņu plastamasas-folijas iepakojumos.
MRE ēdiena iepakojumu var sildīt vairākos veidos:
- ievietot slēgtu iepakojumu karstā ūdenī,
- sildīt pannā,
- izmantot pašsildošo komplektu - ar ūdens palīdzību tiek aktivizēta ķīmiska reakcija (magnijs + ūdens), kas izdala siltumu un sasilda ēdienu.
Priekšrocības:
-
Labi saglabā ēdiena dabīgo garšu un konsistenci
-
Pilnībā gatavi ēdieni, ko arkārtas situācijās var ēst arī bez sildīšanas
Trūkumi:
-
Smagāki nekā liofilizēti vai žāvēti ēdieni
-
Īsāks glabāšanas laiks (2–5 gadi)
Piemērots: Īsiem pārgājieniem, ceļošanai ar auto, mājas ārkārtas krājumiem, gadījumiem, kad nav iespējams izmantot uguni vai gāzes plīti.
MRE ēdienu piemēri:
Adventure Menu MRE liellopu gulašs
5. Konservēti ēdieni
Kā tas darbojas: Ēdiens tiek gatavots un hermētiski noslēgts konservu kārbās, saglabājot svaigumu sterilizācijas ceļā.
Priekšrocības:
-
Ļoti ilgs uzglabāšanas laiks (5 un vairāk gadi)
-
Gatavs tūlītējai lietošanai
-
Ekonomiski izdevīgi
Trūkumi:
-
Smagi un apjomīgi
-
Mazāk uzturvielu termiskās apstrādes dēļ
-
Jārisina atkritumu utilizācija
Piemērots: Ārkārtas krājumiem, auto ceļojumiem, mājas pieliekamajiem.
Izvēloties atbilstošu ēdienu sagatavošanas metodi, tu vari nodrošināt optimālu uzturvērtību, ērtību un baudu savos piedzīvojumos vai ārkārtas situācijās.